0 312 217 46 43
info@tekder.com.tr
Ekonomiden Sorumlu Eski Devlet Bakanı Masum Türker, altınların taşınması sayesinde baskı unsurunun ortadan kalktığını savunarak, dış politikada Mavi Vatan'a kadar genişletilen etkiye işaret etti.
REZERV POZİSYONU DEĞİŞTİRİLDİ
Türkiye'nin 2013 başlarında 20 milyar dolar civarında olan altın rezervleri 2017'den sonra kademe kademe artırılmış 2019 ve 2020 yıllarında 40 milyar doların üzerine çıkılmıştır. Yeni bir rezerv kompozisyonu söz konusudur. Hatta 28 Ağustos 2020 itibarıyla altın rezervleri 43 milyar dolarken, brüt döviz rezervleri 41.5 milyar dolardı. Merkez Bankası tablosundan (Tablo 1) da görüyorsunuz üstteki kısım altın rezervlerinin seyrini ifade ediyor. Türkiye rezerv politikasını değiştirmiştir ve 2020 yılındaki 25.2 milyar dolarlık rekor altın ithalatının önemli kısmının altın rezervini artırmak için yapıldığı bir gerçek. Yine Merkez Bankası bünyesinde 2019'da hiç yokken 2020'de Hazine'nin altın varlığının (Tablo 2: 27.6 milyar TL / yaklaşık 60 ton) oluştuğunu görüyoruz. Hatırlanacağı üzere Türkiye FED bünyesindeki altınlarını 2017'den sonra kademe kademe ülkeye geri getirdi ABD Hazine Bakanlığı verilerine baktığımızda Türkiye 2017 sonuna kadar en çok ABD Hazine tahvili tutan ülkeler içinde 60 milyar dolarla ilk 25 ülke içindeydi. 2018'den sonra listede adımız yok.
ALTINLARIN YÜZDE 86'SI TÜRKİYE'DE
Merkez Bankası'nın 2020 yılı Faaliyet Raporundan bakalım: Altın varlıkların rezervler içindeki payı yüzde 46.6 oldu. Altın mevcudu 719.2 ton. Bunun 99.4 tonu, yaklaşık yüzde 14'ü kadarı İngiltere'de. Yüzde 86'sı ise Türkiye'de. 719 ton altının 461 tonu (Yüzde 64'ü) Merkez Bankası'nın kendi malı. 172 tonu ise bankaların zorunlu karşılık olarak tuttukları altın.
'ALTINLAR GELİNCE ELİMİZ RAHATLADI'
Türkiye rezerv yakma dönemi öncesinde önce altınlarını ülke içine getiriyor daha sonra ise rezervlerdeki altın ağırlığını artırıyor. ABD tahvillerinde tutulan rezervlerin de satılıp altına kaydırılması düşünüldüğünde bunun ilk aşamada o dönem ABD ile yaşanan diplomatik kriz ve Suriye operasyonları ile bağlantılı olduğu açık. Türkiye, önce Suriye ardından Doğu Akdeniz'de ABD ile cephe cepheye gelince ülke piyasaları sermaye akımları yoluyla speküle edilmeye başlandı. Türkiye olası ABD yaptırımlarına karşı önce altınlarını ülke içerisine getirdi. Aynı dönemde ABD varlıklarını satarak altına çevirdi. Rezervlerdeki altın ağırlığını artırdı. Eski Devlet Bakanı Masum Türker altınların ülkeye getirilmesine ilişkin, bu projenin İsmet İnönü döneminden beri Türkiye'nin gündeminde olduğunu Bülent Ecevit zamanında da ülkeye getirilmek istendiğini ama Kıbrıs olayının çıktığını o yüzden ertelendiğini anlattı. Masum Türker, altınların güvenceye alınması sayesinde Türkiye'nin Suriye'de, Doğu Akdeniz'de, Libya'da milli çıkarları temelinde adım atabildiğini, Karabağ'da Azerbaycan ile birlikte hareket edebildiğini, 12 mil söylemini terk edip Mavi Vatan'ı ilan edebildiğini söyledi. Altınlar gelince baskı unsurunun ortadan kalktığını savunan Türker, Türkiye'nin bu altınlarının ise zamanında bir yabancı şirkete verilen kibrit imtiyazı sayesinde alınıp İngiltere'de tutulmaya başlandığını söyledi. Konuşmalarının ardından Dr Masum TÜRKER’e katkılarından dolayı Ticaret ve Ekonomi Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Seyrangül NESLİHANOĞLU tarafından plaket takdim edildi.